Hoe begin je aan een facechart?

Hoe begin je aan een facechart?

Hoe begin je aan een facechart?

Dat is echt een goeie vraag. Hoe begin je aan een facechart? Met wat voor producten en vooral….op welk papier? Bij mijn allereerste facechart, zoals je die kan zien hier in mijn vorige post, had ik nog geen flauw benul welk papier ik moest gebruiken en hoe ik überhaupt producten aan moest brengen. Deze facechart had ik op de visagieopleiding gekregen en de opdracht was om er een make-up look op te maken. De make-up die ik erop gebruikte, bleef niet zitten, ik raakte een beetje gefrustreerd en ik vroeg me af hoe in Godsnaam Liza het voor elkaar kreeg om zulke mooie facecharts te maken. Op dit moment kon ik twee dingen doen: 1- ik stop met die facecharts maken en ga gewoon make-uppen. Of 2- Ik ga oefenen. Ik koos voor optie 2.

Een van de eerste M.A.C. facecharts die ik aanpaste naar mijn eigen ideeen.
Een van de facecharts die ik in mijn M.A.C. periode maakte. Toen wilde ik al iets anders doen dan anders met de facecharts 😉

Het grote facechart boek van Liza Kondrevich

“Lieverd, dank je wel voor je enthousiasme. Ik wil je een gratis boek geven. Das voor je persoonlijk gebruik. Je was altijd enthousiast en ik waardeer t,”typte Liza. Ik kon mijn ogen niet geloven! Ik kreeg van Liza haar boek! Wauwww!!! Enthousiast besloot ik meteen te beginnen bij hoofdstuk 9: Vows to perfect brows. En toen bedacht ik me iets…Als ik de hoofdstukken door elkaar ga lezen en meteen een facechart ga maken, ga ik voorbij aan het belangrijkste: de basis. In de Live Instagram session van Liza met NYX zei zij: “Wat ik mis op (visagie) scholen is het belang van kleurenleer.” Ze besteedt er in haar boek een heel hoofdstuk aan. 25 pagina’s kleurenleer. Niet iets om zomaar aan voorbij te gaan. Dus, ik begin bij het begin. En met mijn oude facecharts vul ik mijn posts op. Het nieuwe werk zal nog even op zich laten wachten.

FACECHART. Drawing with makeup. Edition One 2020

Het leuke aan het e-boek is, dat onder elke pagina staat ‘Prepared exclusively for …’ gevolgd door je e-mailadres. Dat geeft een leuk persoonlijk tintje eraan. En het helpt natuurlijk ongewenste publicatie tegengaan, maar dat terzijde. Het boek bestaat uit tien hoofdstukken. En 366 pagina’s. Waarvan in hoofdstuk 1 een introductie staat over de facechart en Liza zelf, hoofdstuk 2 de tools & equipment wat je nodig hebt om een goede facechart te maken. Hoofdstuk 3 de kleuren leer. En de hoofdstukken 4 tot en met 10 behandelen de verschillende delen van hoe een gezicht op te bouwen. Het boek is trouwens in het Engels geschreven. De lay-out nodigt uit tot lezen. Het bevat veel tekeningen en foto’s om de tekst te ondersteunen. Heel fijn voor visueel ingestelde mensen zoals make-up artists! De teksten zijn vlot en modern geschreven, en heel goed leesbaar ook als je kennis van het Engels vrij basic is.

De producten op de foto gebruik ik bij het maken van een facechart. Het Mehron Make-up poeder palet is perfect voor een gezichtsbasis.
De producten die ik gebruik bij het maken van een facechart. Vergeet niet genoeg te drinken als je bezig bent. Ik zet tegenwoordig een kan water neer. Want soms ga ik zo in mijn werk op, dat ik alles om me heen vergeet.

Hoe begin je aan een facechart: Tools & Equipment

Na het schrijven van mijn vorige blog, postte ik een foto op instagram en meteen kreeg ik van verschillende mensen de volgende vraag: “Welk papier gebruik je voor je facecharts?” Ik moest lachen! Dit is precies wat Liza schrijft: “Assuming that what my mailbox indicates is correct, this might be crucial. “Which paper do you use?” THE question that far surpasses the rest.” (p.49) Ik denk echt, dat iedereen die voor het eerst een facechart wil maken en er eentje print, tegen dezelfde dingen aanloopt. De makeup blijft niet zitten en de kleuren worden niet intens genoeg. In knalroze letters schrijft Liza: “AVOID THE USE OF PRINTING PAPER!!!” (P.50) Volgens Liza wordt er niet genoeg aandacht aan printpapier gegeven. Printpapier is gemaakt met het doel zoveel mogelijk te produceren tegen een zo laag mogelijk prijs. Waardoor er geen structuur in de vezels zit, het niet gelijkmatig is (p.50) en de kwaliteit uiteraard achteruit gaat.

Welk papier gebruik je voor een facechart?

Liza zegt hierover dit: “I base my choice of paper type on two factors: * The thickness of the sheets. * Quality and degree of fineness of the fibers.” (p.51)

Gelukkig laat Liza ons niet al te lang op het antwoord wachten. Zij adviseert ons, dat als we geen ‘vloeibare’ of ‘natte’ producten gebruiken het beste papier om te gebruiken is: papier dat is gemaakt voor pastels. Pastel paper. En ze is zo aardig geweest om aan het eind van het boek een ‘shoppinglist’ toe te voegen op pagina 342. Aan de producten van de shoppinglist zit een link vast. Zo word je direct doorgeleid naar de pagina van Amazon waar je het papier kan aanschaffen. Toch handig! Dan weet je in ieder geval zeker dat je hetzelfde papier gebruikt als Liza.

Facechart gemaakt tijdens mijn M.A.C. periode op 4 februari 2019. Hier pas ik de standaard M.A.C. facechart al aan naar mijn eigen ideeen.
Zoals je ziet is het papier dat M.A.C. gebruikt ook papier met een zichtbare vezel erin. Printpapier gebruiken, gaat ten koste van de kwaliteit van jouw werk.

Nog één belangrijke tip!

Dus: Hoe begin je aan een facechart? Begin met het juiste papier! Dat maakt je start al een stuk makkelijker! Maar: je kan elk product kopen wat Liza je adviseert en hetzelfde papier gebruiken. Het betekent niet dat je dan meteen de eerste keer een perfecte facechart maakt. Zoals Liza al eerder zei en wat ik zelf aan den lijve heb ondervonden: “het is 10% talent en 90% oefenen.” Dus, ga aan de slag, maak fouten en maak vooral foto’s van je werk. Ik dateer mijn werk zodat ik goed mijn progress kan zien. En verder is het vooral oefenen, oefenen, oefenen. Succes!! Over twee weken het volgende deel van deze review.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het boek en wil je ook aan de slag met facecharts? Klik dan hier voor Liza’s boek!

Britstyle

Related Posts

Your facechart’s eyes.

Your facechart’s eyes.

A perfect facechart skintone

A perfect facechart skintone

How to start your facechart?

How to start your facechart?

Facechart Queen book review

Facechart Queen book review

8 Comments

 1. Ik kan nu al niet meer wachten op je volgendeFavechary en je blig. Heerlijk hoe je schrijft. Tip en ga zo door. 🤗

 2. Ik heb dit boek ook gekocht. Ik ben benieuwd wat jij er van vindt. Ik heb er in een week zoveel van geleerd, meer dan van workshops over make up. Dit zou elke make up artiest standaard moeten lezen. Het enige nadeel vind ik dat het nog niet als ‘echt’ tastbaar boek te krijgen is. Maar zodra dat weer leverbaar is wil ik die ook. Ik ben zeer benieuwd naar de volgende blog.

  • Hoi Eline, dank je wel voor je reactie! Ik vind t ook een geweldig boek. Wat je zegt idd, je leert er zoveel van! Die kleurenleer is ook super interessant! De volgende blog is al in de maak ;-). Liefs, Brit

 3. Hai Brit,
  Wat een lekker artikel meid, precies waar ik naar op zoek was (ik zocht online op facechart papier).
  Het boek heb ik al in huis, nu ook eens echt lekker in gaan lezen en mee aan de slag gaan.

  Tot vrijdag!

Reacties zijn gesloten.